Salesiana

Odgajamo djelima.  Vođena don Boscovom mišlju kako u svakoj mladoj osobi postoji barem jedna točka koja je otvorena dobru, nakladnička kuća Salesiana nastoji pomoći mladima da pronađu tu točku i ostvare sebe i svoje poslanje.  Kroz mnoštvo predavanja, druženja i edukacijskih sadržaja svatko će pronaći nešto za sebe. Zvuči dobro? Checkiraj im web i pronađi nešto i za sebe  

Nova eva

Nova Eva je jedan od najstarijih izraza za Blaženu Djevicu Mariju i svoje korijene vuče još iz prvog stoljeća. Neposlušnošću majke svih ljudi svi smo postali “prognani sinovi Evini”.  Plodove neposlušnosti svi mi ubiremo – progonstvo, patnju i smrt. Naša majka u Edenskom vrtu prekinula je Savez s Bogom. Zato nam je Bog dao novu majku – Novu Evu. Ona je rodila Sina Božjega koji nam je dao novi život na drvu križa. Blažena Djevica Marija je u svojoj poslušnosti rekla: “Neka mi bude po riječi tvojoj!” i time postala naša nova majka i Majka Crkve. Ona je Nova Eva.

Teologija tijela

Spolnost i kršćanstvo spadaju u istu rečenicu, a zašto se oko toga podiže toliko prašine otkrij na programima pod nazivom ,,Teologija tijela’’. Sadržaji seminara i tečajeva pojašnjavaju ljudsku ljubav i spolnost, a namijenjeni su svima: slobodnima ili onima u vezi, bračnim parovima ili posvećenim osobama.  Teologija tijela (Muško i žensko stvori ih) zbirni je naziv za kateheze pape Ivana Pavla II. koje je iznosio na općim audijencijama srijedom, od rujna 1979. – studenog 1984. godine. Vraćajući čovjeku dostojanstvo, njegove su kateheze mnoge kršćane usmjerile u življenju ljubavi u svakodnevici.

Don Bosco danas

Don Bosco danas časopis koji je originalno pokrenuo sam don Bosco redovito izvještava o salezijanskim temama. 

Davne 1877. godine Don Bosco je u Torinu pokrenuo Salezijanski vjesnik (tal. Il Bollettino Salesiano), ilustrirani mjesečnik za sve vanjske salezijance . Originalni influencer svoga doba, don Bosco je redovito izvještavao i uključivao sve svoje čitatelje u pothvate mlade Salezijanske družbe. Danas Salezijanski Vjesnik izlazi u 59 izdanja u 90 zemalja svijeta.

U Hrvatskoj:

  • 1930. pod nazivom Blaženi Ivan Bosco
  • 1934. mijenja naslov u Salezijanski Vjesnik
  • 1945. godine prestaje izlaziti
  • ‘60-ih izlazi pod nazivom ‘’Pozdrav’’
  • 1990. preimenovan u Don Bosco danas