Misije

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

O MISIJAMA

U don Boscovu srcu sve je više rasla čežnja za misionarskim apostolatom. Njegovi snovi vodili su salezijance daleko u nove, nepoznate krajeve svijeta i učinili ih prisutnim u misijama na svim kontinentima, osim na Antarktici. Na novom tlu započinjali su dvije vrste apostolata: pastoral među doseljenicima i evangelizaciju nekršćana. Prvu salezijansku ekspediciju od 10 članova, don Bosco je ispratio 11. studenog 1875. godine. Uz pratnju don Cagliera, prvog i najvećeg salezijanskog misionara, salezijanci su stigli u svoju prvu misiju u Ognjenoj Zemlji na jugu Argentine. Najvažnije don Boscove upute bile su zapisane na listiću koji je don Cagliero  nosio sa sobom: „Učinite ono što možete: Bog će učiniti ono što mi sami ne mognemo. Sve povjerite euharistijskom Isusu i Mariji Pomoćnici i vidjet ćete što su čudesa.“ Povjereni tim riječima, devetorica članova Hrvatske salezijanske provincije djeluje u hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj, dvojica svećenika djeluje u misijama Gane i Ruande, a dvojica bogoslova u misijama Etiopije i Venezuele.

soldo

Don Josip Soldo

Salezijanski bogoslov Josip Soldo krenuo je na svoje prvo misionarsko putovanje u rujnu 2021. godine. Misionarske potrebe salezijanaca odvele su ga u glavni grad Etiopije, u Addis Abebu. Trenutno je smješten u zajednici koja se zove Don Bosco Children Center. Poslanje zajednice usmjereno je na napuštenu djecu na ulicama.

Josip zajedno sa subraćom salezijancima obilazi ulice grada kako bi djeci koja su napuštena i potrebna skrbi ponudili smještaj i obrazovanje u Centru. Dječaci koji odluče prihvatiti pomoć smješteni su u dio kuće koji se zove „Dođi i vidi“. U sklopu ovog programa usvajaju disciplinu i obvezu izvršavanja svakodnevnih poslova, uče engleski jezik, matematiku, igraju se i vrijeme provode u zajedništvu. Upravo s ovom skupinom dječaka radi Josip. 

Pred onima koji prihvate pruženu ruku salezijanaca otvorena su vrata trajnog smještaja za vrijeme daljnjeg školovanja. Mladi se osposobljavaju za neki od zanata ili se pripremaju za pohađanje fakulteta. Pri kraju školovanja, salezijanci im pomažu da se osamostale te pronađu posao i smještaj.

Dok ih svaki dan podučava abecedu i dijeli s njima male tajne zanata koje će im dobro doći u svakodnevici, Josip se nada kako će što veći dio dječaka iz Centra biti dovoljno ustrajan i odlučan da stekne znanje i iskoristi priliku za boljim životom. 

Don Danko Litrić

Svaki je početak trnovit, ali don Danko Litrić nije dopustio da ga to spriječi da preko 40 godina nosi Isusa upravo najpotrebitijima. Zaređen 1968. godine, 1978. godine je na poziv Vrhovnog poglavara salezijanske družbe rekao ,,Evo me’’ i zagrlio Afriku svim srcem. Put misionarskog križa odveo ga je u Ruandu gdje i danas djeluje kao misionar, a zlatni jubilej svećeništva proslavio je 2018. godine. 

U svoj misionarski staž može ubrojiti i rat 1995. gdje ga je, kako i sam kaže, spasila Božja Providnost.  Mijenjajući svijet tako što je mijenjao mlade, gradio je škole, crkve i kuće, opskrbljivao obitelji te promijenio živote mnogih mladih ljudi koji danas žive bolje živote. Od svih priča, među onima kojih se najradije sjeća ona je o čudesnom ozdravljenju dječaka koji je radi njegovog primjera postao svećenik.

Domoljublje ga nikada nije napustilo, ali Ruanda je postala don Dankova ljubav koju je prihvatio u dobru i u zlu. Na temelju bogatog iskustva napisao je i knjige „Krik iz Ruande“ , „Ruanda ljubavi moja“ , ,,Bitka se nastavlja’’…

Donijeti Kristovu ljubav u društvo temeljeno na oštrim kaznama i poganskim običajima (koje je k tome bilo u teškom siromaštvu) bilo je puno izazova. Zajedno s don Dankom možemo reći – ljubav je pobijedila.

litric
puskaric

Don Tomislav Puškarić

Salezijanski bogoslov Tomislav Puškarić još je odmalena imao želju odazvati se na duhovni poziv, a krajem osnovne škole razmišljao je o misijama. Nakon što je postao odličan stručnjak na području informatike, odlučio se vratiti želji koja je i dalje u njemu rasla.  U 33. godini bio je duboko svjestan da ga Bog poziva, stoga je to bila godina propitkivanja i borbe sa konačnom odlukom.

U salezijansku zajednicu za odgoj zvanja ušao je 2014. godine, završio je novicijat i dvije godine filozofije u Rimu, a nakon toga odgovorio na misionarski poziv koji je osjećao još od svoje mladosti.

Brojni susreti sa misionarima iz Hrvatske i svijeta, osnažili su ga u njegovoj odluci. Oduševljavao ga je žar koji je vidio u njima, darežljivost, ljubav prema Bogu i braći, a istodobno i dosta odricanja. Tijekom novicijata je saznao da je moguće ići u misije već nakon završetka studija filozofije. To saznanje ga je još više motiviralo da se maksimalno pripremi za misionarske korake, a naročito na duhovnom području. 

Prema odluci Vrhovnog poglavara, Tomislav je 2021. godine stigao u salezijansku misiju u mjestu La Esmeralda, u prašumi u Amazoni, Venezuela. Salezijanci na tom području imaju misionarske stanice gdje rade sa lokalnim stanovništvom (domorocima), imaju nekoliko škola, župa, centara za mlade.  Svojim odlaskom u misije Tomislav je ostvario želju da bude blizak malim ljudima, da im pomaže u teškoćama i da ih upozna s Kristom koji je promijenio njegov život.

Don Ivan Stojanović

Don Ivan Stojanović, salezijanac svećenik, zaređen je 1989. godine. Nakon tri godine svećeničkog djelovanja u župi Gospe Loretske u Arbanasima u Zadru, odgovorio je na misionarski poziv. Izravni poticaj bilo je pismo Vrhovnog poglavara koji je tražio misionare za Ganu. Pismo je probudilo ideju koja je tinjala u njemu još od studentskih dana, a koja je svoj trag ostavila i na njegovim mladomisničkim pozivnicama i sličicama koje su bile “obojene” misijskim duhom. Odluka nije bila laka jer je htio biti siguran da poticaji dolaze od Gospodina. Posjetio je svoju obitelj s namjerom da o končanoj odluci, uz molitvu, dobro razmisli. Kada je došao kući, rano ujutro, još za mraka, htio je otključati vrata, a s druge strane mama otvara vrata i kaže: “Sine moj, kako te dugo nema, samo mi nemoj otići u Afriku.” Malo je reći da se tada iznenadio kako se Gospodin poslužio mamom da dobije odgovor koji je tražio.

Prve korake na afričkom tlu, u državi Gani, napravio je 1992. godine. Posljednjih šest godina djeluje u misiji Tatale. U tom razdoblju su misionari ove misije utemeljili pedesetak katoličkih zajednica, darovali najugroženijim selima više od 40 arteških bunara, izgradili prvu knjižicu u okrugu, otvorili „Don Bosco Tech“ za izučavanje zanata, sagradili tridesetak kapelica i dvije crkve. Misija pomaže u školovanju više od 400 učenika, od osnovne škole do fakulteta. 

Mnogo je doživljaja i iskustava koja se događaju na don Ivanovom misionarskom putu, no ono što ga osvaja jest jednostavnost, prirodnost i opuštenost tamošnjeg stanovništva. Uvijek imaju vremena jedni za druge, nasmijani su i sve ulažu u izgradnju dobrih međuljudskih odnosa. Pjesma i ples su dva prirođena načina da iskažu svoju radost, zajedništvo i veselje, ali i tugu. To je njihova bogata baština. Očito je da radost i veselje ne proistječu iz punog džepa, već iz punog srca.

ivan-stojanovic

Kako možete podržati misije?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Nec dui nunc mattis enim. Porttitor rhoncus dolor purus non enim praesent elementum facilisis.