Salezijanska obitelj

Brojni ljudi diljem svijeta nadahnuti don Boscovim djelom nasljeduju salezijansku karizmu okupljeni u redovničke družbe i laičke pokrete. Više od 400 tisuća članova u 32 salezijanske grane čini veliku Salezijansku obitelj.​

U našoj su provinciji uz Salezijance (SDB) prisutne četiri grane Salezijanske obitelji koje ujedinjenim snagama rade za dobrobit društva, osobito mladih, posvećujući na taj način i svoj život .​

Kćeri Marije Pomoćnice

Družba sestara Kćeri Marije Pomoćnice (FMA) osnovana je 5. kolovoza 1872. u Morneseu, u Italiji. Utemeljitelj je sv. Ivan Bosco, a suutemeljiteljica je sv. Marija Dominika Mazzarello. FMA u Hrvatskoj pripada Slovensko-hrvatskoj provinciji Marije Pomoćnice sa sjedištem u Ljubljani. U Hrvatskoj žive i djeluju u dvije zajednice: u Zagrebu i u Rijeci.

Don Boscove salezijanke svoje poslanje u Hrvatskoj ostvaruju vođenjem župnih kateheza, dječjeg zbora, liturgijske animacije, formacije animatora, promicanjem marijanske duhovnosti i pobožnosti za mlade majke i žene. Također vode i Katoličke domove za studentice i projekt pastorala zvanja za djevojke.

Udruženje salezijanaca suradnika

Sveti Ivan Bosco proročki je prepoznao važnost laika u životu Crkve. Pozvao je laike, muškarce i žene te članove dijecezanskoga klera na “suradnju” u svojemu poslanju. Laičko udruženje koje je osnovao zove se Udruženje salezijanaca suradnika.

U našoj provinciji suradnici djeluju u salezijanskim zajednicama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Žepču. Osobito brinu za mladež, promiču i brane vrijednost obitelji kao temeljne jezgre društva i Crkve, aktivni su i djeluju u oratorijima, školama, sportu i župnim aktivnostima s djecom i mladima.

Udruženje Marije Pomoćnice

Udruženje Marije Pomoćnice (ADMA) crkvena je udruga laika koju je osnovao sv. Ivan Bosco u Torinu 1869. Pripadnici Udruženja slave mjesečni spomendan Marije Pomoćnice, prakticiraju pobožnost Presvetom oltarskom sakramentu u adoraciji, podupiru salezijanska zvanja, sudjeluju i pomažu u životu župe i hodočaste u marijanska svetišta.

Na blagdan Marije Pomoćnice, 24. svibnja 2020. u župi Marije Pomoćnice na Knežiji u Zagrebu osnovano je novo središte ADMA-e u Hrvatskoj.

Don Boscovi bivši učenici

Don Boscovi bivši učenici osnovani su 1870.  Don Bosco je primijetio kako je potreban pastoral i za one koji su bili dio njegovoga oratorija, ali zbog životnih okolnosti više nisu. Ova salezijanska grana brine da se sjeme oratorijanskoga odgoja, posađeno u mladenačkim danima, očuva i razvija tijekom cijeloga života, ali i da se zadrži povezanost sa salezijanskom zajednicom.

U našoj provinciji od 2010. djeluje Savez don Boscovih bivših učenika u Zagrebu, Rijeci i Žepču.

Dođi i ti!

Svatko je od nas pozvan pronaći mjesto gdje s drugima može podijeliti ono što mu je darovano. Možda je upravo Salezijanska obitelj ona koju ćeš obogatiti svojom prisutnošću.
 
Uključi se i postani dio naše obitelji!

HRVATSKA SALEZIJANSKA
PROVINCIJA SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

HRVATSKA SALEZIJANSKA PROVINCIJA
SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

© 2024. Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca.

Sva prava pridržana.