Održan 18. provincijalni sabor Hrvatske salezijanske provincije

Sabor je održan od 18. do 21. travnja 2022. u Žepču, u Bosni i Hercegovini. Može se stoga reći da je to i povijesni sabor, jer je prvi put održan izvan Republike Hrvatske. Za to je postojalo nekoliko razloga. Naime, u svijetu djeluje 14000 salezijanaca koji su raspoređeni u provincije, koje često obuhvaćaju više država. Tako salezijanci iz Hrvatske salezijanske provincije, osim u Hrvatskoj, imaju i jednu prisutnost u Bosni i Hercegovini, u Žepču. Tu se nalazi Katolički školski centar “Don Bosco” u okviru kojega djeluju gimnazija i tehnička škola te oratorij i učenički dom. Nedavno je proslavljeno i prvih 25 godina djelovanja salezijanaca u Žepču. Održavanjem provincijalnog sabora u Žepču htjelo se posvijestiti važnost te prisutnosti, ali i zahvaliti i Bogu i ljudima, kao i svoj braći salezijancima koji su dali svoj doprinos prisutnosti salezijanske karizme i don Boscovog preventivnog sustava u Žepču.

Na Saboru je sudjelovalo 26 sabornika iz salezijanskih prisutnoti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao i jedan predstavnik salezijanaca iz Hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj i jedan predstavnik mlade braće laika. U uvodnom dijelu pri otvorenju sabora sudjelovali su i načelnik Općine Žepče g. Mato Zovko, salezijanska suradnica gđica Sanja Ilić te mjesni župnik vlč. Predrag Stojčević i njegov kapelan vlč. Štefan Marković.

Na početku rada sabornicu su obavili duhovnu obnovu u koju ih je zahvaljujući internetskoj vezi uveo isusovac pater Hrvoje Mravak iz Splita. On je govorio o zajedništvu te o osobnom i duhovnom razlučivanju u redovničkom životu. Pozvao je sabornike da se, imajući u vidu osobnu prošlost i sadašnjost kao i stvarnost Provincije zapitaju što bi se, uz Božju pomoć, moglo poboljšati.

U daljnjem radu, potaknuti osobnim razmišljanjem i radom u skupinama te provincijalovim izvješćem o životu i radu u Provinciji tijekom posljednjeg trogodišta kao i smjernicama vrhovnog poglavara Salezijanske družbes, sabornici su raspravljali osobito o nekim izabranim stvarnostima u Provinciji, kao što su: pastoral mladih, početni i trajni odgoj i obrazovanje, društvene komunikacije, Salezijanska obitelj i ekonomija. Ujedno su predložili neke izmjene u provincijalnom direktoriju, sukladno vremenu i situaciji u kojoj žive i rade.

Sabor je završio zajedničkim euharistijskim slavljem u kapelici Katoličkog školskog centra “Don Bosco” u Žepču, 21. travnja.

HRVATSKA SALEZIJANSKA
PROVINCIJA SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

HRVATSKA SALEZIJANSKA PROVINCIJA
SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

© 2024. Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca.

Sva prava pridržana.