“Evangelizirati odgajajući, odgajati evangelizirajući!“

Don Bosco je u susretu s mladima živio duhovno i odgojno iskustvo koje je nazvao preventivni sustav. Ostavio ga je svojim salezijancima kao primjer načina življenja, rada, evangelizacije i odgoja. Preventivni sustav u salezijanskim školama, oratorijima i župama ujedinjuje salezijance i mlade u najuzvišenijem smislu života, a to je hod prema Isusu.

ORATORIJ

Oratorij je mjesto gdje se mladi osjećaju prihvaćeno i voljeno, gdje susreću prijatelje i izgrađuju svoj odnos s Bogom, gdje postaju svjesni svoje jedinstvenosti i vrijednosti. U oratoriju ima mjesta za kreativce i sportaše, pjevače i svirače, volontere i animatore, za sve one koji žele biti radosni i koji čeznu za susretom s čovjekom i Bogom.

Don Bosco je rekao da je oratorij najljepše mjesto na svijetu.
Čekamo te u našim oratorijima u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu, Žepču i Belom Manastiru.

Dom koji prihvaća
Crkva koja evangelizira
Škola koja priprema za život
Dvorište za radostan susret

Pridruži  nam se i provjeri!

Salezijanska župa

Don Boscova ljubav prema siromašnim mladima potaknula ga je da stvori župu za mlade bez župe. Po uzoru na to, današnje su župe povjerene salezijanskoj redovničkoj zajednici mjesta obiteljskog susreta vjernika koja promiču radost svakodnevnog kršćanskog života. Župna zajednica u središte zajedničkog života stavlja euharistiju, potiče na sakrament pomirenja i njeguje pobožnost prema Mariji Pomoćnici.

Vrijednost je salezijanske župe intenzivna posvećenost mladima. Ona je dinamična i ističe ona iskustva koja mlade čine apostolima drugih mladih. Župne zajednice potiču laike da pronađu svoje mjesto u župnom pastoralu gdje će, koristeći talente, znanja i iskustva, doprinijeti duhovnoj izgradnji i animiranju vjernika. Salezijanci zajedno s vjernicima ostvaruju evangelizacijsko poslanje koje mlade stavlja u središte.

 

SALEZIJANSKE ŠKOLE

Prva salezijanska škola nastala je u don Boscovu oratoriju u Valdoccu kao odgovor na potrebe mladih kojima je bila uskraćena mogućnost redovitog školovanja. Don Boscu je obrazovanje bilo put preko kojega je mladima omogućio da postanu ‘dobri kršćani i pošteni građani’. U zdravom i poticajnom okruženju za učenje usmjeravao je mlade da ostvare svoj potencijal te da stečeno znanje primjene u radu.

Strukture bez zidova

Uz redovite strukture salezijanskog djelovanja, salezijanci sa suradnicima posljednjih godina razvijaju nove i prepoznatljive evangelizacijske, odgojne i pastoralne ponude u mjesnoj Crkvi.

Teologija tijela

Kroz razne seminare, tečajeve i konferencije prenose istinu o čovjekovom identitetu, ljudskoj ljubavi i spolnosti u skladu s kršćanskom antropologijom i naukom sv. Ivana Pavla II.

Salesianine odgojne večeri (SOV)

Održavaju tematske susrete o odgojnim temama koje su bitne i korisne svakom roditelju, ali i svim ostalim odgojiteljima koji rade s djecom i mladima.

Studentski pastoral

Brinu o mladima kao studentski kapelani na Sveučilištima u Zagrebu i Zadru te kao vojni kapelan na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman”

Pogledaj i ovo

Kroz različite digitalne alate otkrivaju novo lice Crkve.

Salezijanski misionari

U don Boscovu je srcu svakim danom sve više i više rasla čežnja za misionarskim apostolatom. Njegovi su se snovi ostvarili slanjem salezijanaca na misije u nove i nepoznate krajeve svakog kontinenta, osim Antarktike. Salezijanci su svoju prvu misiju imali u Ognjenoj Zemlji na jugu Argentine uz pratnju don Cagliera, prvog i najvećeg salezijanskog misionara. Najvažnije don Boscove upute bile su zapisane na listiću koji je don Cagliero nosio sa sobom: „Učinite ono što možete, Bog će učiniti ono što mi sami ne možemo. Sve povjerite euharistijskom Isusu i Mariji Pomoćnici i vidjet ćete što su čudesa.“ Trenutno su u misijama aktivna tri hrvatska salezijanska misionara.

don Danko Litrić
Don Danko Litrić zaređen je 1968. Zlatni jubilej svećeničkog ređenja proslavio je 2018. Nakon što je 10 godina služio u hrvatskim župama, odazvao se pozivu Vrhovnog poglavara salezijanske družbe i krenuo u Afriku naviještati Evanđelje. Misionarski ga je put odveo u Ruandu gdje i danas djeluje kao misionar. Don Danko u Ruandi već preko 40 godina naviješta Krista, ali početci djelovanja nisu bili nimalo jednostavni. Sva svoja teška, ali i lijepa iskustva misionarskog djelovanja u Ruandi don Danko je opisao u nekoliko knjiga. Iskustvo rata opisao je u knjizi „Krik iz Ruande“, dok su u knjizi „Ruanda ljubavi moja“ sabrana brojna lijepa iskustva i uspomene.
Tomislav Puškarić
Salezijanski bogoslov Tomislav Puškarić je prema odluci Vrhovnog poglavara 2021. stigao u salezijansku misiju u Venezueli, u mjesto La Esmeralda koje se nalazi u prašumi Amazone. U Venezueli je 2023. položio doživotne redovničke zavjete. Trenutno se nalazi na teološkom studiju u Caracasu, Venezuela.
Tomislav Puškarić
Salezijanski bogoslov Tomislav Puškarić je prema odluci Vrhovnog poglavara 2021. stigao u salezijansku misiju u Venezueli, u mjesto La Esmeralda koje se nalazi u prašumi Amazone. U Venezueli je 2023. položio doživotne redovničke zavjete. Trenutno se nalazi na teološkom studiju u Caracasu, Venezuela.
Josip Soldo
Salezijanski bogoslov Josip Soldo krenuo je na svoje prvo misionarsko putovanje u rujnu 2021. Misionarske potrebe salezijanaca odvele su ga u Etiopiju gdje je 2023. položio doživotne redovničke zavjete. Trenutno se nalazi na teološkom studiju u Jeruzalemu, Izrael.

HRVATSKA SALEZIJANSKA
PROVINCIJA SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

HRVATSKA SALEZIJANSKA PROVINCIJA
SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

© 2024. Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca.

Sva prava pridržana.