Bog za svakoga od nas ima poziv po kojemu možemo posvetiti svoj život. On nas preko različitih životnih iskustava poziva, a prihvaćanje puta koji je Bog namijenio za nas donosi mir i blagoslov.

Osjećaš li ispunjenje u služenju djeci i mladima?

Želiš li im pomoći da upoznaju Krista?

Možeš li zamisliti da svoj život u potpunosti daruješ Bogu, darujući sebe djeci, mladima i potrebitima?

Razmišljaš li o suživotu sa braćom u siromaštvu, čistoći i poslušnosti?

Možda je tvoj poziv nastaviti put koji je sv. Ivan Bosco započeo. Ako osjećaš da te Bog zove da postaneš salezijanac, javi nam se! Pomoći ćemo ti u traženju odgovora.

Javi nam se!

Tko je salezijanac ?

„Naše je živo pravilo Isus Krist kojega otkrivamo nazočna u don Boscu, koji je darovao svoj život mladima“,

Konstitucije 196

Salezijansko je zvanje posebno ostvarenje krsnog poziva. Salezijanac nasljeduje Krista kroz odgojni rad sa mladima kao čin bogoslužja. On je Kristov učenik, graditelj Kraljevstva u Crkvi i nositelj ljubavi Dobroga pastira prema mladima, posebno najsiromašnijima.

Život salezijanca obilježen je posebnom odgojnom ljubavlju prema mladima. On je odgajatelj – pastir. Prožet mladenačkim žarom, srdačnošću i prijateljskom prisutnošću služi mladima, imajući na srcu ništa drugo nego spas duša. Otvoren stvarnosti, salezijanac na kreativan i konkretan način odgovara na potrebe mladih, djelujući kroz niz različitih aktivnosti i djela, a svako od njih je „dom“, „škola“, „župa“, „dvorište“.

Apostolski zanos prožet radošću daje posebno obilježje činu služenja mladima. To je „oratorijansko srce“, a izražava se metodom koju je don Bosco nazvao preventivni sustav. On je utemeljen na razumu, vjeri i ljubaznosti. Salezijanac mladima otvara put koji ih vodi Istini, prema Kristu. Na tom putu posebno je prisutan odnos s Marijom Bezgrešnom i Pomoćnicom, koju nasljeduje kao suradnicu u djelu spasenja.

Gospodin u život salezijanca ulazi preko mladih i zauzima prvo mjesto. „Daj mi duše, drugo uzmi” –  geslo je koje je sv. Ivan Bosco živio čitav svoj život i koje je namijenio svojoj salezijanskoj družbi. 

Formacija don Boscovih salezijanaca

Projekt se salezijanskog apostolskog posvećenja izražava u dva oblika: zvanje salezijanca svećenika i zvanje salezijanca pomoćnika (brata). Žive iste zavjete i sudjeluju u istoj zajednici života i djelovanja.

Proces salezijanske formacije traje 10 godina.

Tijekom ove faze kandidati žive u zajednici salezijanaca i razmatraju mogućnost da budu salezijanski svećenik ili pomoćnik (brat). Program se sastoji od molitve, apostolata (pastoralnog rada) i obično se potiče da nastave sveučilišno ili neko drugo visoko obrazovanje u svom području interesa.

Prednovicijatom započinje odgoj kandidata koji želi ući u Salezijansku družbu kako bi posvetio svoj život Gospodinu u služenju mladima. U ovom razdoblju kandidat dozrijeva kao čovjek i kršćanin, produbljuje opredjeljenje u zvanju, doživljava iskustvo salezijanskog zajedništva, usvaja jasan odgojni stav i uz osobnu se pratnju priprema za ulazak u novicijat.

Novicijat je početak salezijanskoga redovničkoga iskustva. To je razdoblje intenzivnoga razlučivanja zvanja koje se odvija u ozračju vjere, iskrene otvorenosti i sustavnog praćenja. Novaci se pripremaju za potpuno, svjesno i slobodno darivanje Bogu u prvom zavjetovanju, ulazeći u odgojni proces koji traje cijeli život.

Post novicijat je vrijeme redovničkoga dozrijevanja i priprema na pedagošku praksu. Post-novaci, zvani redovnička braća, završavaju ili proširuju svoje sveučilišno obrazovanje. Studijsko usmjerenje predviđa filozofsku, pedagošku i katehetsku pripravu u dijalogu s kulturom. Radi boljeg poznavanja i usvajanja karizme, studij posebno njeguje područje pastorala i salezijanske pedagogije.

Razdoblje pedagoške prakse (asistencije) susret je sa salezijanskim djelovanjem kroz odgojno-pastoralno iskustvo. Braća redovnici raspoređeni su na dvogodišnji smještaj u salezijansku školu, župu ili centar za mlade. Razvijaju svoju sposobnost asistencije, animiranja, odgoja, komunikacije i poučavanja, dok istovremeno nastavljaju formativni proces integriranja molitve, rada i bratskog života u zajednicu.

Braća redovnici koji su se odlučili za status salezijanskoga pomoćnika (brata) nastavljaju dodatno obrazovanje ili su dodijeljeni jednoj od salezijanskih zajednica. Redovnička braća koja se odluče za svećeništvo studiraju teologiju u četverogodišnjem razdoblju. Vječni zavjeti za obje opcije daju se šest godina nakon prvih zavjeta.

Zaprati naše bogoslove:

HRVATSKA SALEZIJANSKA
PROVINCIJA SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

HRVATSKA SALEZIJANSKA PROVINCIJA
SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

© 2024. Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca.

Sva prava pridržana.