Salezijanci

Salezijanci ili Družba sv. Franje Saleškog (SDB) je redovnička zajednica koju je 18. prosinca 1859. utemeljio sv. Ivan Bosco. Redovnici nose ime po svom nebeskom zaštitniku sv. Franji Saleškom. Prepoznatljivi su u Crkvi po primljenoj karizmi i po poslanju. Salezijanska karizma ima svoj izvor u srcu Krista, Dobrog pastira, koji osvaja blagošću i sebedarjem. Don Bosco je, nadahnut Duhom Svetim, primljenu karizmu pretočio u stil života i djelovanja: salezijanski duh. Don Boscov apostolski naum odnosno poslanje Družbe je donositi Božju ljubav mladima, posebno najsiromašnijima.

Don Bosco sanja….

U devetoj je godini svoga života Ivan Bosco sanjao znakoviti san koji se počeo ostvarivati tijekom njegova svećeničkoga života. Hodajući ulicama industrijskoga grada Torina, suočavao se s okrutnom stvarnošću života djece i mladih te je shvatio da su njihove duše u opasnosti. Osnovao je Družbu svetoga Franje Saleškog (Salezijanci) čije je temeljno poslanje kršćanski odgoj adolescenata i mladih, a posebno onih najsiromašnijih. Danas je Družba raširena na svim kontinentima i broji oko 14.500 članova u 133 zemlje. Po Božjoj je Providnosti Družba dobila posebnu misiju u svijetu – dovoditi mlade Kristu.

……i tebe je vidio u svojim snovima

Don Bosco je još za života dobivao molbe hrvatskih biskupa da njegovi duhovni sinovi dođu u hrvatske krajeve i preuzmu brigu za odgoj mladih u njihovim sredinama. Od prvih pokušaja do prvog dolaska salezijanaca u Hrvatsku prošlo je dosta vremena. Salezijanci danas djeluju u 10 odgojno pastoralnih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Kroz odgojno pastoralnu ponudu za djecu i mlade kao što su kampovi, putujući oratorij, duhovne obnove, seminari i društvene mreže prisutni su i izvan „salezijanskih dvorišta“.

Salezijanska obitelj

Kćeri Marije Pomoćnice

Udruženje salezijanaca suradnika

Udruženje Marije Pomoćnice

Don Boscovi bivši učenici

“Ujedinjena je sila jača!“

don Bosco

Jedinstvo Salezijanske obitelji – vidljivo i djelatno – postaje sigurno sredstvo nove evangelizacije.

HRVATSKA SALEZIJANSKA
PROVINCIJA SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

HRVATSKA SALEZIJANSKA PROVINCIJA
SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

© 2024. Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca.

Sva prava pridržana.