Vrhovni poglavar u Zagrebu slavio sa salezijancima, salezijanskom obitelji i mladima

Vrhovni poglavar Salezijanske družbe, don Angel Fernandez Artime, boravio je u Zagrebu 15. i 16. listopada kako bi sa salezijancima, Salezijanskom obitelji i salezijanskom mladeži obilježio sto godina salezijanske prisutnosti u Zagrebu i 50. godišnjicu osnutka Hrvatske salezijanske provincije Svetog Ivana Bosca.

Tijekom subotnjeg jutra vrhovni poglavar na Knežiji se susreo sa salezijancima. Don Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, kratko je predstavio trenutno stanje provincije. Don Angel Fernandez Artime salezijancima je govorio o Družbi u svijetu i odgovarao na njihova pitanja.

Mladi iz salezijanskih zajednica okupili su se istoga dana popodne na Gornjem Gradu. Na Kaptolu ih je pozdravio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Mladi su šetnjom stigli do crkve Svetog Martina u Vlaškoj ulici mjesto na kojemu su salezijanci 1922. započeli djelovati u glavnom gradu Hrvatske. Kratkim govorima i molitvom završene je program u Vlaškoj odakle su se mladi uputili u svetište Svete Mati slobode. Dolaskom na Jarun počeo je susret Salezijanske mladeži s vrhovnim poglavarom. U prigodnom programu tipa talk showa don Angel Fernandez Artime razgovarao je i odgovarao na pitanja mladih. Duhovnost, moral, egzistencija i mnoge druge teme provukle su se kroz večer u razgovoru s vrhovnim poglavarom kojega su mladi pozorno slušali. Tijekom večeri umjetnica Eva Vukina slikala je sliku namijenjenu vrhovnom poglavaru. Nakon salezijanske ‘riječi za laku noć’ večer je završena klanjanjem.

Nedjeljno jutro bilo je namijenjeno susretu sa salezijanskom obitelji koja u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji ima pet grana. Salezijanci (SDB), sestre Kćeri Marije Pomoćnice (FMA), Udruženje salezijanaca suradnika (SSCC), Udruženje Marije Pomoćnice (ADMA) i Don Boscovi bivši učenici i učenice (EX.DB) susreli su vrhovnog poglavara u ležernoj bratskoj atmosferi.

Vrhunca dvodnevnog programa bilo je misno slavlje u crkvi Svete Mati slobode koje je predvodio don Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, a propovijedao vrhovni poglavar koji je naglasio sljedeće: „Ovo je snažna i lijepa prilika zahvaliti Gospodinu za sve što nam je dao u stogodišnjoj prisutnosti u ovom gradu. Važno je zahvaliti Bogu za sve one osobe koje se nam prethodile i omogućile da smo danas ovdje.“

„Molitva uvijek ima smisla, uvijek nam koristi. Moliti je važno jer je to način da damo Bogu ono što nosimo u svojem srcu. Ako mi koji smo vjernici ne prenosimo nadu čime se onda možemo hvaliti. Uvjeren sam da nosimo veliku nadu u srcu.“ – rekao je don Angel Fernandez Artime, osvrćući se na nedjeljno evanđelje.

Na kraju misnog slavlja vrhovnom poglavaru je uručena slika koju je večer ranije tijekom programa za mlade naslikala umjetnica Eva Vukina. Slika prikazuje blaženog Alojzija Stepinca koji don Boscu predaje kamen temeljac u kojemu su nacrtane salezijanske crkve na Knežiji, Jarunu i Podsusedu. Simbolika je to na početke djelovanja salezijanaca u Zagrebu gdje im je snažnu potporu davao kardinal Stepinac.

HRVATSKA SALEZIJANSKA
PROVINCIJA SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

HRVATSKA SALEZIJANSKA PROVINCIJA
SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

© 2024. Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca.

Sva prava pridržana.