Proslavljen Dan provincije 2024.

Salezijanci Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca proslavili su Dan provincije 24. siječnja 2024., na blagdan zaštitnika Salezijanske družbe sv. Franje Saleškoga.

Proslava je održana u prostorijama crkve Sveta Mati Slobode na Jarunu u Zagrebu. Okupilo se 60-tak salezijanaca iz zajednica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Njemačkoj. Susret je započeo u 9,30 sati molitvom Srednjeg časa. Zatim su ukratko predstavljene dvije upravo objavljene salezijanske tiskovine.
Osnivač i prvi vrhovni poglavar Salezijanske družbe don Bosco na početku svake godine svojim je mladićima i svima onima koji su željeli živjeti i raditi u salezijanskom duhu predlagao Pobudnicu, tj. misao vodilju i putokaz za sljedeću godinu. Taj su običaj prihvatili i sve do danas nastavljaju i njegovi nasljednici. Don Tomislav Lukač je predstavio Komentar Pobudnice za 2024. godinu. Naslovljena je “San koji budi snove. Srce koje pretvara ‘vukove’ u ‘jaganjce'”. Sadržaj se oslanja na 200-tu obljetnicu sna koji je don Bosco sanjao kao devetogodišnji dječak 1824. godine. Vrhovni poglavar Salezijanske družbe don Ángel kardinal Fernández Artime ove godine poziva sve članove Salezijanske obitelji da se zapitaju koji san oni “sanjaju”. Svatko se treba zapitati: na što mene osobno Bog danas poziva i kako na taj poziv ja odgovaram. Je li to odgovor u don Boscovom duhu, na salezijanski način u stilu preventivnog sustava.

Don Pejo Orkić predstavio je priručnik “Župa i svetište povjereni salezijancima”. U tom djelu glavno salezijansko Povjerenstvo za pastoral mladih iz Rima pruža obnovljene smjernice za rad u župi danas u don Boscovom stilu.
Obnovljenu provincijalnu internetsku stranicu donbosco.hr predstavila je Ivana Vrbanić. U osvježenom grafičkom prikazu na toj se stranici predstavljaju dosadašnji i neki novi podaci o salezijancima i o njihovom radu. Ukratko su predstavljeni salezijanska duhovnost te salezijanski život i rad “s mladima i za mlade”. Izričaj “nosimo Radosnu vijest” poziv je svima da budu istinski navjestitelji Isusa Krista. Internetski kutak “Tvoj poziv” podsjeća kako Bog svakoga poziva da mu bude prijatelj. Pojedini će mladić u susretu s don Boscom i njegovim sinovima osjetiti kako upravo njega Bog danas poziva da krene tragom don Bosca. To je ujedno i mogućnost da mladi čovjek svoj osobni odgovor Bogu živi u Salezijanskoj družbi radeći s mladima i za mlade.
Provincijalov vikar don Mladen Delić najavio je ovogodišnje obilježavanje 50 obljetnice svećeničkog ređenja dvojice salezijanaca svećenika: don Stjepana Bolkovca i don Bože Tadića. Provincijal don Tihomir je svoj braći zahvalio na njihovoj redovničkoj vjernosti i podsjetio na nedavnu smrt dvojice članove provincije. Spomenuo je i važnije prošlogodišnje događaje kao i događanja i susrete u 2024. godini.
Euharistijsko slavlje u 12 sati, kojemu je predsjedao provincijal don Tihomir, bilo je vrhunac ovoga bratskog salezijanskog susreta. Nakon čitanja evanđelja, 12 mladih pripravnika za salezijance primljeno je u prednovicijat. Don Tihomir je pozvao sve da budu pastiri dobrog i blagog srca, po uzoru na sv. Franju Saleškoga, zaštitnika Salezijanske družbe. Duhovno obnovljeni u susretu s Gospodinom i zahvalni za zajedničko druženje svi su se nakon zajedničkog ručka uputili svojim redovničkim kućama ususret svakodnevnom životu i radu.

HRVATSKA SALEZIJANSKA
PROVINCIJA SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

HRVATSKA SALEZIJANSKA PROVINCIJA
SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

© 2024. Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca.

Sva prava pridržana.