Predstavljeni Salezijanski izvori

U dvorani Don Petra Šimića (Crkva Svete Mati Slobode) predstavljena je u srijedu 21. ožujka 2024. u 20 sati knjiga Salezijanski izvori. 1. Don Bosco Bosco i njegovo djelo.1
Predstavljanje je moderirao Marin Periš, a knjigu su predstavili Daniel Patafta, Snježana Mališa, Josip Bošnjaković i Mihovil Kurkut. U glazbenim predasima nastupio je zbor mladih “Davidias”.


Daniel Patafta, povjesničar, osvrnuo se posebno na povijesno razdoblje u kojemu je živio i djelovao don Bosco. Povijesno gledajući, don Bosco je živio unutar “dugog 19. st.”, tj. razdoblja koje započinje s francuskom revolucijom, a završava sa završetkom Prvog svjetskog rata (1789-1918). To je doba rušenja feudalnog staleža, francuske revolucije, prosvjetiteljstva, novog liberalnog društva, vrijeme modernosti, restauracije, kolonijalizma, stvaranja novih industrijskih nacija koje je obilježeno velikim lomovima, radikalizacijom, ateizacijom i demografskim bumom. Don Bosco živi i djeluje u društvu koje je nenaklonjeno Crkvi. Njegov je život nerijetko ugrožen, ali on usprkos tome svojim pedagoškim i svećeničkim djelovanjem nastoji čovjeku koji je stvoren na sliku Božju vratiti njegovu vrijednost i samosvijest. Don Bosco, čovjek proročke dimenzije, gleda nadvremenski, pogled mu je uprt u Božju stvarnost. Svojim životom i djelovanjem odgovara na potrebe svoga vremena, daje kršćansku alternativu i promiče sustav koji pruža odgovor za vrijeme u kojemu živi.


Snježana Mališa, pedagoginja, istaknula je don Boscovo zalaganje na području školstva i obitelji. Istaknuti primjer za to je don Boscova knjižica Snaga dobra odgoja. Tu don Bosco pred čitatelja stavlja konkretan lik oca, majke i sina, govoreći o odnosu oca i sina, oca i majke te majke i sina. Don Bosco naglašava kako su upravo dužnost i rad odlike dobrog odgoja, a o svojem preventivnom odgojnom sustavu on razgovara i s političarem i s osnovnoškolskim učiteljem. To je odgoj koji počiva na trima stožernim vrijednostima: razumu, vjeri i ljubaznosti. Don Bosco naglašava kako nema loše mladeži, nego postoji ugrožena mladež. U odgoju je osobito važan odgojitelj. On treba posjedovati i prakticirati preventivnu pozornost, dakle nastojati spriječiti, a ne suzbijati, i to uz pomoć ljubazne odgojne stege. Cilj odgoja je, prema don Boscu, odgojiti dobrog kršćanina i poštenog građanina. U tu svrhu on ističe i smjernice za iskustveno življeni odgoj.


Josip Bošnjaković, psiholog, osvrnuo se na treći dio Spisa, u kojemu je riječ o don Boscovim smjernicama za duhovni život mladih. Tu se posebno ističe don Boscovo djelo Oprskrbljeni mladić. Don Bosco tu ističe istaknutu ulogu duhovnog pratitelja mladog čovjeka. Don Bosco mladima poručuje: biti Božji prijatelj (don Bosco kaže: služiti Gospodinu), znači biti radostan i zadovoljan. Obraćajući se mladima, don Bosco govori o raju i paklu, o anđelima i smrti, naglašava važnost smisla za realnost kao i strpljivost u životu. Pojedine poruke don Bosco izriče kroz pripovijedanje svojih snova, kao što je npr. san o dijamantima ili pak ukazuje na one stvarnosti ili osobe koji nam mogu biti uzori. Tu su i smjernice za duhovni život salezijanaca i Kćeri Marije Pomoćnice kao i smjernice za dosljedan kršćanski život, razmišljanje o marijanskoj dimenziji salezijanske duhovnosti, poticaji na revnost za spas duša i, na kraju, don Boscova Duhovna oporuka.


Mihovil Kurkut, salezijanac svećenik, naglasio je kako je ova knjiga izvor za daljnje razmišljanje i djelovanje. To je ujedno i poticaj za otkrivanje don Boscovog preventivnog sustava i načina kako po uzoru na don Bosca doći do Boga. Svaka nas stranica poziva na upoznavanje don Bosca i potiče da, po uzoru na tog velikog odgojitelja mladih, u pristupu djeci i mladima započnemo od onoga što djeca i mladi vole. To čitatelj može na poseban način otkriti u četiri životopisa mladića u kojima don Bosco opisuje svog školskog kolegu i prijatelja Alojzija Comolla i uzornog mladića Dominika Savija koji sve mlade poziva na svetost. U životopisu malog buntovnika “generala” Mihovila Magonea otkrivamo što za don Bosca znači duhovno vodstvo, kako ga on provodi u praksi i koje mjesto u svemu tome ima ispovijed. U životopisu malog pastira Josipa Besucca don Bosco nam predstavlja svoju teoriju poučavanja, u kojoj se posebice ističu radost, učenje i pobožnost. Posljednje djelo u ovoj knjizi, Uspomene iz Oratorija, ujedno su i don Boscov autobiografski teološko-pedagoški osvrt na vlastiti životni svećenički i odgojiteljski put, ali i upute i poticaji za budućnost onima koji će u desetljećima i stoljećima nakon njega nastojati živjeti i prakticirati njegov preventivni sustav.

 1. Početkom 2024. objavljeno je hrvatsko izdanje ove knjige koju su na hrvatski preveli Ivan Marijanović, Anto Stojić, Mirna Čindić i Niko Šošić. Izvorno talijansko izdanje objavila je 2014. LAS, nakladnička kuća Salezijanskog papinskog sveučilišta u Rimu, a priredio ga je Salezijanski povijesni institut. Nakladnici hrvatskog izdanja su Hrvatska salezijanska provincija i nakladnička kuća Salesiana. Opširnije o knjizi može se vidjeti ovdje.
  Sadržaj knjige:
  Uvodni dio, str. 7-60:
  – Predgovor vrhovnog poglavara (Pascual Chávez Villanueva)
  – Predgovor hrvatskom izdanju (Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije)
  – Uvod (Francesco Motto, José Manuel Prellezo, Aldo Giraudo)
  – Don Bosco u povijesnome okviru svojega vremena
  – Don Bosco u okviru znanosti o odgoju svojega vremena
  – Don Bosco u duhovnome okviru svojega vremena
  – Napomene za čitanje knjige
  – Izdavačka pravila i mjerila
  Izvorni don Boscovi spisi, str. 63-1319:
  – Spisi i isprave za don Boscov život i povijest salezijanskoga djela
  – Don Boscovi spisi i svjedočanstva o odgoju i školi
  – Don Boscovi spisi i svjedočanstva o duhovnome životu
  – Spisi biografske i autobiografske naravi
  Izvori i bibliografija, Pojmovno i opće kazalo, Sadržaj, str. 1321-1379 ↩︎

HRVATSKA SALEZIJANSKA
PROVINCIJA SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

HRVATSKA SALEZIJANSKA PROVINCIJA
SV. IVANA BOSCA

Omiška 8, 10000 Zagreb

OIB: 84689255140

IBAN: HR26 2360 0001 1012 7524 0

salezijanci@donbosco.hr

Imenik

Uvjeti korištenja

© 2024. Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca.

Sva prava pridržana.